‘Met een frisse blik’ ervaringsdagen!

een afbeelding van een ronde blauwe cirkel met daarin een lampenbolletje met stralen er omheen. IN het bolletjes staat een oog

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij helpen je op weg!

Ervaringsdagen voor museummedewerkers: aan de slag met toegankelijkheid

Wanneer: In verband met de nog strenge corona regels, hebben we besloten alle ervaringsdagen over de zomer heen te tillen. Vanaf medio augustus 2021 gaan we dus van start. Iedereen die zich reeds heeft ingeschreven zal over deze nieuwe data worden geïnformeerd.

Waar: in elke provincie één. De eerste zijn al gepland op:
Provincie Drenthe – 23 augustus – Drents museum (Assen)
Provincie Zeeland – 30 augustus – Museum Veere (Veere)
Provincie Overijssel – 6 september – Bussemakershuis (Borne)
Provincie Brabant – 13 september – Museum Helmond (Helmond)
Provincie Utrecht – 21 september – Museum Speelklok (Utrecht)
Provincie Noord-Holland – 27 september – Verzetsmuseum (Amsterdam)
Provincie Friesland – 11 oktober – Museum Martena (Franeker)

Provincie Zuid Holland en Gelderland – wordt een nog een datum in het najaar 2021 gepland

Voor wie: museummedewerkers die aan de slag willen met het verbeteren van de toegankelijkheid voor iedereen die slechtziend of blind is
(maximaal 15 personen personen per dag)

Kosten: gratis, dankzij een bijdrage van het Bartiméus Fonds

Wat kan je verwachten?

Tijdens de ervaringsdagen bieden we een dagvullend programma waarin u zelf ervaart hoe het is om een museum te bezoeken als u niets kunt zien. U wordt die dag gekoppeld aan iemand uit de doelgroep en zal samen het museum ontdekken. In het informatieve deel van het programma doorlopen jullie samen een carroussel met handige tips en tools die je kunt bespreken met de ervaringsdeskundigen. Je zult direct ervaren wat hier de toegevoegde waarde van is.

Geïnteresseerd?

Meld je dan nu aan en krijg als eerste bericht als er nieuwe data bekend zijn voor de provincie van jouw keuze.

  Ik meld mij aan voor de ervaringsdagen en wordt graag op de hoogte gehouden.


  (*in verband met het beperkt aantal plekken is er 1 plek per museum. Wel kan een tweede persoon worden doorgegeven voor als er nog plekken beschikbaar zijn)
  Een tweede geïnteresseerde uit ons museum is:


  Hieronder mijn voorkeur(en) voor de provincie waarin ik de ervaringsdag zou willen beleven.
  DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland
  (meerdere keuzes mogelijk)


  captcha

  We kijken er naar uit om samen met jullie de beleving aan te gaan!

  Logo Basrtiméus, met in groene ronde letters de tekst Bartiméus met daarachter het braille teken voor de B. Daaronder de zin 100% leven.
  Een aqua blauw vlak oopt uit in streepjes van links naar rechts. In witte en geel/groene letters staat er Oren en Ogen tekort

  Met deze partners krijg je alle informatie die je nodig hebt

  Deze ervaringsdagen kunnen we je dankzij een gift van het Bartiméus fonds gratis aanbieden. De dag organiseren we in samenwerking met Bartiméus, de expertise organisatie die gaat voor 100% leven voor mensen met een visuele beperking.

  Bartiméus is er voor alle mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ook als ze een meervoudige beperking hebben of problemen ervaren met zien door bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel. Met 1.800 medewerkers en ruim 800 vrijwilligers stellen wij alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past. Dat is ambitieus. Maar voor minder doen we het niet.

  De ervaringsdeskundigen van o.a. stichting Kubes gaan deze dag samen met je beleven. KUBES zet zich in voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur, zodat kunstliefhebbers en kunstenaars met een visuele beperking actief kunnen deelnemen aan het culturele leven.

  Daarnaast zullen ook onze partners op deze dag je voorzien van de nodige ervaring en informatie tijdens deze dag.

  Guide-ID – The art of listening
  Of het nu gaat om cultuur, kunst of natuur, we geven objecten en ruimtes een stem, mensen helpen luisteren en kennis uitbreiden. Daarom hebben we ’s werelds gemakkelijkste audiogids gemaakt. Zodat mensen de grotere context kunnen ontdekken die buiten de visuele wereld ligt, zonder beperkende technologieën of onnodige afleidingen.

  Blinkink – Your side guide
  Met de toegankelijkheidsmaterialen van Blinkink, zoals geleidelijnen en noppen, geleidematten en Klanktegels maak je je binnen-en buitenruimte of event in een oogwenk toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Blinkink maakt de aanpassingen in jouw project of je kunt de ruimte zelf inclusief maken.

  CBB – Specialist in toegankelijkheid
  De CBB is specialist in het toegankelijk maken van informatie voor blinden en slechtzienden. Wij helpen u ook om uw pand toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Denk aan voelbare bewegwijzering, voelbare plattegronden, naam-, informatie- of liftbordjes met braille. We printen en drukken op allerlei materialen, zoals papier, plastic en aluminium.


  Lettertype formaat aanpassen
  Contrast