‘Met een frisse blik’ ervaringsdagen!

een afbeelding van een ronde blauwe cirkel met daarin een lampenbolletje met stralen er omheen. IN het bolletjes staat een oog

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij helpen je op weg!

Ervaringsdagen voor museummedewerkers: aan de slag met toegankelijkheid

Wanneer: Vanaf medio augustus 2021 gaan we van start. Er zijn nog maar enkele plaatsen over dus wacht niet te lang met inschrijven.

Waar: in elke provincie één. De eerste zijn al gepland op:
Provincie Drenthe – 23 augustus – Drents museum (Assen) reeds plaatsgevonden
Provincie Zeeland – 30 augustus – Museum Veere (Veere) reeds plaatsgevonden
Provincie Overijssel – 6 september – Bussemakershuis (Borne) reeds plaatsgevonden
Provincie Brabant – 13 september – Museum Helmond (Helmond) reeds plaatsgevonden
Provincie Utrecht – 23 september – Museum Speelklok (Utrecht) reeds plaatsgevonden
Provincie Noord-Holland – 27 september – Verzetsmuseum (Amsterdam) reeds plaatsgevonden
Provincie Friesland – 11 oktober – Museum Martena (Franeker) reeds plaatsgevonden
Provincie Zuid Holland – 16 mei 2022 – Kunstmuseum (Den Haag) reeds plaatsgevonden
Provincie Gelderland – 21 maart 2022 – Museum Zutphen (Zutphen) reeds plaatsgevonden

Voor wie: museummedewerkers die aan de slag willen met het verbeteren van de toegankelijkheid voor iedereen die slechtziend of blind is. (maximaal 15 personen personen per dag)

Kosten: gratis, dankzij een bijdrage van het Bartiméus Fonds

Wat kan je verwachten?

Tijdens de ervaringsdagen bieden we een dagvullend programma waarin u zelf ervaart hoe het is om een museum te bezoeken als u niets kunt zien. U wordt die dag gekoppeld aan iemand uit de doelgroep en zal samen het museum ontdekken. In het informatieve deel van het programma doorlopen jullie samen een carroussel met handige tips en tools die je kunt bespreken met de ervaringsdeskundigen. Je zult direct ervaren wat hier de toegevoegde waarde van is.

Geïnteresseerd?

Meld je dan nu aan om te horen of er nog plaatst is in de provincie van jouw keuze.

    Ik meld mij aan voor de ervaringsdagen en wordt graag op de hoogte gehouden.






    (*in verband met het beperkt aantal plekken is er 1 plek per museum. Wel kan een tweede persoon worden doorgegeven voor als er nog plekken beschikbaar zijn)
    Een tweede geïnteresseerde uit ons museum is:


    Hieronder mijn voorkeur(en) voor de provincie waarin ik de ervaringsdag zou willen beleven.
    GelderlandZuid-Holland
    (meerdere keuzes mogelijk)
    In de overige provincies zijn we inmiddels geweest!


    captcha

    Logo Basrtiméus, met in groene ronde letters de tekst Bartiméus met daarachter het braille teken voor de B. Daaronder de zin 100% leven.
    Een aqua blauw vlak oopt uit in streepjes van links naar rechts. In witte en geel/groene letters staat er Oren en Ogen tekort

    Met deze partners krijg je alle informatie die je nodig hebt

    Deze ervaringsdagen kunnen we je dankzij een gift van het Bartiméus fonds gratis aanbieden. De dag organiseren we in samenwerking met Bartiméus, de expertise organisatie die gaat voor 100% leven voor mensen met een visuele beperking.

    Bartiméus is er voor alle mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ook als ze een meervoudige beperking hebben of problemen ervaren met zien door bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel. Met 1.800 medewerkers en ruim 800 vrijwilligers stellen wij alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past. Dat is ambitieus. Maar voor minder doen we het niet.

    De ervaringsdeskundigen van o.a. stichting Kubes gaan deze dag samen met je beleven. KUBES zet zich in voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur, zodat kunstliefhebbers en kunstenaars met een visuele beperking actief kunnen deelnemen aan het culturele leven.

    Daarnaast zullen ook onze partners op deze dag je voorzien van de nodige ervaring en informatie tijdens deze dag.

    Accessibility – Optimale toegankelijkheid van een digitale omgeving
    Stichting Accessibility zet zich in voor een digitaal, fysiek en sociaal toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin iedereen, in het bijzonder mensen met een beperking, in staat is zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en zich optimaal kan ontplooien. De stichting ondersteunt (maatschappelijke) organisaties bij het realiseren van toegankelijkheid en draagt zo bij aan een inclusieve samenleving waarin voorzieningen zonder hulp toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. De stichting is in het bijzonder gericht op mensen met een visuele beperking.

    Accessibility gaat weer verder als onderdeel van Bartiméus. Door de krachten te bundelen kunnen zij de missie nog beter waar maken. Een inclusieve samenleving waarin alle mensen met of zonder beperking gelijkwaardig participeren.

    Guide-ID – The art of listening
    Of het nu gaat om cultuur, kunst of natuur, we geven objecten en ruimtes een stem, mensen helpen luisteren en kennis uitbreiden. Daarom hebben we ‘s werelds gemakkelijkste audiogids gemaakt. Zodat mensen de grotere context kunnen ontdekken die buiten de visuele wereld ligt, zonder beperkende technologieën of onnodige afleidingen.

    Blinkink – Your sight guide
    Met de toegankelijkheidsmaterialen van Blinkink, zoals geleidelijnen en noppen, geleidematten en Klanktegels maak je je binnen-en buitenruimte, event of museum in een oogwenk toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Met de Blinkink materialen kun je zelf je ruimte of evenement toegankelijk maken of Blinkink plaatst de materialen voor je. Voor tijdelijke tentoonstellingen kan je de geleidematten ook huren in plaats van aanschaffen.

    CBB – Specialist in toegankelijkheid
    De CBB is specialist in het toegankelijk maken van informatie voor blinden en slechtzienden. Wij helpen u ook om uw pand toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Denk aan voelbare bewegwijzering, voelbare plattegronden, naam-, informatie- of liftbordjes met braille. We printen en drukken op allerlei materialen, zoals papier, plastic en aluminium.


    We kijken er naar uit om samen met jullie aan de slag te gaan!

    Ga naar de inhoud